Koncertszervezés: Vitelki Edit 06-30-9-351-605

Gáspár Laci biográfia

Gáspár László 1979-ben született Balassagyarmaton, 4 testvére van. Iskoláit szülővárosában végezte, vízvezetékszerelőnek tanult. Már általános iskolásként megmutatkozott művészi vénája, akkoriban azonban elsősorban a rajzolás terén bizonyított, több pályázatot is megnyert.

Énekelni 16 éves korában kezdett komolyabban, innentől azonban nem volt megálllás. Első sikerét az iskolai Ki Mit Tud?-on aratta, egy Demjén Ferenc dallal megnyerte az ének kategóriát. Jutalmul az igazgató egy basszusgitárral ajándékozta meg. Autodidakta módon, kitartó szorgalommal sajátította el a hangszer fortélyait. Ekkor ismerkedett meg olyan világhírű jazz-zenészek szerzeményeivel, mint Marcus Miller, Jaco Pastorius és George Benson. Ez az élmény a későbbiekben alapvetően meghatározta zenei ízlésvilágát, melyre a jazz zene mellett a soul és az R'n'B is hatott.

Részt vett egy jazz-zenekar alapításában, az együttesben a basszusgitározás mellett énekelt is. Különböző rendezvényeken léptek fel Nógrád megyében és Budapesten. A zenekar felbomlása után a helyi gospel-kórusban énekelt. 1995-96-ban a Ki Mit Tud?-on indult, közvetlenül a televíziós döntők előtt esett ki a műsorból. A Kifutó 2 válogatóján továbbjutott, előadásával lenyűgözte a zsűrit, azonban a műsor megszűnése miatt a várva várt sikerek elmaradtak. Az Üstökös tehetségkutató verseny sem hozta meg számára az áttörést, ezért úgy döntött, hogy az éneklést abbahagyja.

A munka mellett minden idejét a basszusgitározásnak szentelte. Dolgozott útépítőként, gyertyaöntőként, volt bányász, festő és villanyszerelő, végül a helyi bútorgyárban helyezkedett el. 18 éves korában nősült meg, 6 év házasság után született meg kislánya, Mirjam.

2003-ban családja unszolására indult a Campona tehetségkutató énekversenyen, melyen 3. helyezést ért el és különdíjat kapott. Augusztusban nevezett be a TV2 Megasztár - Az év hangja című versenyébe. 3. helyen végzett s elnyerte a megtisztelő "2004 legjobb férfihangja" címet. A verseny hónapokon át zajlott, eközben Laci országos ismertségre és hatalmas rajongótáborra tett szert.

Első albuma "Hagyd meg nekem a dalt" címmel 2004 októberében jelent meg, s pár hét alatt aranylemez, később pedig platinalemez lett. Gáspár Laci azóta is megállíthatatlan, a zenei pályán eltöltött évei alatt az énekes hatalmas karriert futott be. 4 albuma jelent meg, klipek sorában láthattuk, dalait a rádiók és a zenetévé is előszeretettel játssza, a slágerlistákat rendszeresen vezeti.

Besöpört szinte minden díjat, amely a zenei életben elképzelhető: Lacit eddig egyedülálló módon négyszer jelölték a hazai zenei szakma legrangosabb díjára, a VIVA Comet-re és kétszer haza is vihette az év legjobb férfi előadójának járó gömböcskét. Kapott Fonogram, Bravo Otto, Popcorn díjat, de a rádiós év végi szavazásokat is rendszeresen megnyeri.

Jótékonykodik ahol tud, fellépésről fellépésre jár, eljut a nagyvárosokba, de a legkisebb falvakba is. Sőt, még a külföldi közönség is megismerhette, hiszen a német Deutsche Welle Televízió új sorozatot indított, melyben bemutatta Európa Megasztárjait. A Megasztár című énekes tehetségkutató ötlete Németországból indult, ezért az egykori szervezők körbejárták a nagysikerű műsor európai állomásait, hogy bemutassák, hogyan is alakult nyertesek sorsa a verseny óta. Egyedül hazánkban nem egy aranyérmest választottak, közvetlenül Gáspár Lacit keresték meg, hogy vele készítsenek interjút.

Gáspár Laci 2004 legjobb férfihangjaként végzett, őt azonban akkor két hölgy is megelőzte. A Deutsche Welle ennek ellenére a balassagyarmati énekes eddigi karrierjét találta a legérdekesebbnek.
Az interjút Németországon kívül világszerte, így Ázsiában és az Egyesült Államokban is bemutatták.

Laci nemrégiben főszerepet kapott a Madách Színházban, május 30-án mutatták be a legújabb sikervárományos musicalt, a József és a színes, szélesvásznú álomkabátot. Az énekes a darab egyik főszereplőjét, a rockkirály Fáraót alakítja. Hatalmas lehetőség ez Laci számára. Korábban a Fáraó szerepében ugyanis olyan nagyágyúk tűntek fel, mint Vikidál Gyula és Komár László. A Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás elmondta, hogy mindenképpen olyan művészt szerettek volna találni erre a szerepre, akinek nem csak a színpadi megjelenése, hanem a hangja is fantasztikus. Laciban pedig egyértelműen mindkettőre rátaláltak. Az énekes hivatalos válogatáson vett részt, ahol többek között őt is kiválasztotta a döntő bizottság.

Gáspár Laci nagyon komolyan veszi az új feladatot, szinte egy alkalommal sem hiányzott a próbákról. Persze még mindig nagyon izgul, hiszen ugyan színházi tapasztalatai eddig még egyáltalán nem voltak, de ugyanolyan nagy kihívásnak tekinti, mint a Megasztárt, és érzései is hasonlóak. Véleménye szerint ez egy lehetőség arra, hogy másban is kipróbálja magát, és a közönség – akiért mindig is élt- egy újabb oldaláról ismerhesse meg.